Az erőlevesről nem igazán kell beszélnem: minden szakácskönyvben ott egy recept. Magam részéről a marha lábszáron kívül szívesen teszek bele egy tyúkocskát is, és a franciákat majmolva az egész hagymába beleszúrok egy-két szegfűszeget és összekötök egy kis csokrot – bouquet garni – melyben egy-egy szál kakukkfű, borsika, zsálya, babérlevél van.
És persze tojás habbal tisztítom meg a levest.
Gyömbért amúgy is jó a húslevesbe, erőlevesbe tenni. A frissen, a legvégén belereszelt vagy facsart gyömbér a Valentin napi specialitás. (Hátha a gyömbér tényleg afrodiziákum.)

Narancsos kacsa virágos réten: a narancsos kacsát a francia recept szerint képzeltem, némi kínai beütéssel: a kacsa darabokat serpenyőben kezdem sütni hagymával fokhagymával, nagy lángon, és mikor már aggódni kezdek, hogy hiába keverem, oda akar égni, akkor lekapom, fehér bort rá, és a kacsát átteszem egy tepsibe – só, kis fehér bor, és be a sütőbe. Mártást a serpenyő aljaá maradtakból, kakukkfűvel, babérlevéllel, narancs levével, húsával, mézzel, és a végén kis kukoricakeményítővel készítek. Ha van rá érkezésem, a fehér rész nélkül lehántott narancshéját vékonyka csíkokra vágom, cukorszirupban megfőzöm, sötét szójaszószt bele, és evvel kenegetem a már megpuhult kacsát, hogy gyönyörű és ropogós legyen.
És a virágos rét? Tejszínes, fokhagymás spenótra kemény tojás sárgáját, fehérjét reszelek, és nagyon apró kockákra vágott paradicsommal meghintem.

A thai csirkénél mangósalátával azt a tréfát gondoltam el, hogy az éretlen mangókat meghámozva, lereszelve egy részét thai citromfűvel, kókusztejjel, galangával, zöldcitrommal, zöldcitrom levéllel, fokhagymával, chilivel a csirke mártásához használom, a maradék mangóból fokhagymával, bazsalikommal, olívaolajjal a salátát készítem el.

A rózsafagylaltom tulajdonképp rózsavízzel, vaníliával illatosított semifreddo (cukorral kikevert tojássárgája, cukros tojáshab, keményre vert tejszínhab óvatosan összeforgatva) lett volna, amibe rózsaszirmokat, vagy/és beáztatott hibiszkusz virágot kevertem volna.

Hát ez volt az én elképzelésem a Valentin napiról.

Szerző: ellenzékiszakács  2014.02.25. 00:12 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenzekiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr735831633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása