Xenia
Fény, víz, kenyérbél, só, kapor, mustármag
gyöngéden megérlelte uborkánkat,
az elemeket mind magába szűrte
– természet s mesterség közös gyümölcse.
Petri György
A háziasszonyok általában nem tudósok. Főzés közben –bárha tevékenységük kísérleti kémia – kiváltképp nem vegyészek módján járnak el: ha valami sikerül, pontosan felidézik a procedúrát, és így adják tovább sorstársaiknak és a következő nemzedéknek. Ezért néha sok felesleges körülményről hiszik, hogy reprodukálandó. A férfiak sem jobbak, de ők nem rég kezdtek neki komolyan a főzésnek.
A kovászos uborkáról eddig bárkit kérdeztem: fény kell hozzá és a kenyér kovásza. És mikor megemlítettem: a megsült kenyérben nincs kovász – az élesztőgombákat a kemence hője megölte, akkor elgondolkodtak. Tényleg? Tényleg.
És fény sem kell, csak meleg.