Xenia

Fény, víz, kenyérbél, só, kapor, mustármag 
gyöngéden megérlelte uborkánkat, 
az elemeket mind magába szűrte 
– természet s mesterség közös gyümölcse.

                                                Petri György

 

A háziasszonyok általában nem tudósok. Főzés közben –bárha tevékenységük kísérleti kémia – kiváltképp nem vegyészek módján járnak el: ha valami sikerül, pontosan felidézik a procedúrát, és így adják tovább sorstársaiknak és a következő nemzedéknek. Ezért néha sok felesleges körülményről hiszik, hogy reprodukálandó. A férfiak sem jobbak, de ők nem rég kezdtek neki komolyan a főzésnek.

A kovászos uborkáról eddig bárkit kérdeztem: fény kell hozzá és a kenyér kovásza. És mikor megemlítettem: a megsült kenyérben nincs kovász – az élesztőgombákat a kemence hője megölte, akkor elgondolkodtak. Tényleg? Tényleg.
És fény sem kell, csak meleg.

Szerző: ellenzékiszakács  2014.04.07. 23:08 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ellenzekiszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr205982759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mihalik 2014.05.21. 01:01:23

én nyers krumplival csinálom.
süti beállítások módosítása